Met een warmtepomp benut u de gratis warmte uit de buitenlucht, de aarde of het grondwater voor verwarming en/of sanitair warm water. Deze manier van milieuvriendelijk en spaarzaam verwarmen, vermindert de CO2-uitstoot van uw woning. Dit vertaalt zich in een lager energieverbruik van uw woning. Solar Constructs biedt u de keuze uit verschillende soorten warmtepompen. Welke warmtepomp het beste bij uw situatie past, hangt af van verschillende factoren, zoals de beschikbare buitenruimte en de gewenste warmteproductie.
Een water-water warmtepomp onttrekt warmte uit het grondwater, dat ook in het putje van de winter nog een temperatuur tussen 7 en 12°C bereikt. De temperatuur van het grondwater blijft bovendien bijna altijd constant. Om van het grondwater gebruik te kunnen maken, heb je een dieptepomp nodig die het water uit de grond zal pompen, en een lozingsput waarin het gebruikte grondwater terecht komt.
Met behulp van een grond-water warmtepomp kun je de warmte van de aarde (de grond) benutten om het CV-water te verwarmen. De collectoren die nodig zijn om de aardwarmte op te vangen kunnen zowel horizontaal als verticaal in de bodem geplaatst worden. Hoe dieper de collectoren liggen, hoe constanter de bodemtemperatuur en des te hoger het rendement. De keuze van het type plaatsing zal afhangen van de totale tuinoppervlakte en de samenstelling van de bodem. Beide systemen hebben hun eigen voordelen en nadelen.
Bij lucht/water warmtepompen wordt de energie uit de lucht gehaald en opgepompt tot een hogere temperatuur. Hierbij wordt de warmte afgegeven aan water. Dit is een ideaal systeem voor de verwarming van een woning. Het water dient meestal slechts tot 38 °C opgewarmd te worden, waardoor een hogere COP-waarde bereikt kan worden door de lage condensortemperatuur. Ook bij dit type is het rendement minder gunstig van zodra het buiten vriest, maar nog steeds voldoende om de woning warm te krijgen. Daarnaast is het ook nog mogelijk om met sommige lucht/water warmtepompen te koelen. Dit verhoogt het comfort in de woning.
Bij lucht/lucht-warmtepompen wordt de warmte gehaald uit de buitenlucht en wordt het huis (ruimte die men wenst op te warmen) opgewarmd door middel van een luchtblazer. Dit is eigenlijk de omgekeerde werking van een koelkast. Deze toestellen worden in hoofdzaak gekozen voor hun functie als airconditioning maar kunnen door middel van een klep omgeschakeld worden naar de functie van warmtepomp. De investeringskostprijs van dit type ligt relatief laag in vergelijking met de rest. Daarbij komt dat de overheid een subsidie geeft voor deze systemen. Hun verwarmingsrendement is vrij slecht, vooral als het buiten heel koud is.
Verwarmen met een warmtepomp biedt vele besparende voordelen: