Veelgestelde Vragen

Zonnepanelen

Wattpiek is het normvermogen dat onder standaardtestomstandigheden (1.000 W/m² instraling, 25°c paneeltemperatuur, lichtspectrum AM 1,5) bereikt wordt. Wp duidt het hoogste vermogen aan dat een paneel onder deze omstandigheden kan produceren. Een paneel van 100 Wp kan dus onder ideale omstandigheden 100 Watt opleveren.

Doorgaans is er geen bouwvergunning vereist, tenzij er specifieke verkavelingsvoorschriften gelden. Inlichtingen hierover kunnen opgevraagd worden bij de Stedenbouwkundige Dienst van uw gemeente.

Als richtlijn geldt in België een opbrengst van 850 kWh per jaar per 1.000 Wp geïnstalleerd vermogen.
De exacte opbrengst hangt natuurlijk af van de oriëntatie van de installatie, de hellingshoek van het dak en de hoeveelheid instraling.

Voor zonnepanelen gaat men tegenwoordig uit van een levensduur van minimaal 25 jaar.

Een netgekoppeld PV-systeem is op het openbare elektriciteitsnet aangesloten, zodat de geproduceerde elektriciteit in het net gevoed kan worden. Doordat het systeem de opgewekte elektriciteit teruglevert aan het elektriciteitsnet is geen medium voor opslag nodig, zoals bijvoorbeeld een accu.

Bij een autonoom systeem is er geen aansluiting op het openbare elektriciteitsnet. De geproduceerde stroom wordt opgeslagen in accu’s. Deze accu’s zijn relatief duur maar ideaal geschikt voor afgelegen gebieden waar geen netaansluiting voorhanden is of waar een aansluiting te duur zou uitvallen tegenover de elektriciteitsbehoefte. Bvb in ontwikkelingslanden of dichter bij huis : straatverlichtingen, verlichte verkeersborden, parkeerautomaten,…

Een netgekoppeld systeem werkt niet zodra ‘het net’ uitvalt : de omvormer zal automatisch uitschakelen en geen elektriciteit meer aan het openbare elektriciteitsnet leveren, dit is vooral uit veiligheidsoverwegingen. Bij autonome systemen is dat anders : deze zijn immers ontwikkeld om te werken zonder een koppeling aan het openbare elektriciteitsnet.

Zonnepanelen wekken niet alleen elektriciteit op bij ‘volle zon’, het gaat erom dat ‘zonlicht’ op de zonnepanelen valt. Dus ook bij bewolking wordt nog steeds zonnestroom opgewekt.

Wanneer we de opgewekte stroom niet direct verbruiken, wordt deze in het net gevoed en draait de kWh-teller achteruit. Deze stroom wordt dan vergoed aan het geldende dagtarief. Dus terwijl u geniet van uw zomervakantie, blijven uw panelen verder geld verdienen…

Omdat er geen onderhoudsintensieve onderdelen aanwezig zijn, is er doorgaans nauwelijks onderhoud noodzakelijk. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt is voldoende.

Een PV-systeem verhoogt niet de kans op een directe blikseminslag. De kans is echter groter dat de installatie door een inslag in de buurt wordt ontregeld door overspanning. Daarom wordt in de omvormer een overspanningafleider ingebouwd.

Het dak moet zo weinig mogelijk beschaduwd zijn door gebouwen, schoorstenen, bomen,…
De oriëntatie is idealiter op het zuiden gericht. Ook platte daken zijn geschikt, hierbij wordt gebruik gemaakt van speciale frames.

Heeft u een SMA omvormer volg dan deze link https://solarconstructs.be/probleemoplossingen/sma-omvormer/

Beste klant,

Sinds enkele dagen heeft SMA vastgesteld dat de verwerking van data in de Sunny Portal voor bepaalde installaties niet vlekkeloos verliep. Dit kan u gemerkt hebben omdat grafieken in Sunny Portal en de Energy App niet getoond worden.

Belangrijk om te weten is dat er op geen enkel moment opbrengstverliezen geweest zijn en dat dit een puur visualisatie probleem betrof. We doen er alles aan om dit zo snel mogelijk op te lossen. We zien al dat het voor sommige gebruikers zich reeds hersteld heeft. In ieder geval zal de ontbrekende data automatisch worden aangevuld.

Met onze excuses voor het eventuele ongemak dat veroorzaakt werd door het visualisatie probleem.

Met Vriendelijke Groeten,
Team SMA Benelux